fbpx

Kopen of huren: de pro’s en contra’s

Van in Blog met 0 Comments

Kopen of huren: de pro’s en contra’s

Check je voorgoed uit bij Hotel Mama? Of ben je om een andere reden op zoek naar een nieuw nest? Er wordt waarschijnlijk al vrolijk geroepen: “Een nieuw/eigen huis!” Maar wil je die eigen plek onmiddellijk kopen of liever eerst huren? Wij zetten hier alvast de voor- en nadelen van beide mogelijkheden op een rij.

Huren: Minder (financiële) verantwoordelijkheden

Als je huurt, heb je minder verantwoordelijkheden wat het onderhoud van de woning betreft. De verhuurder staat immers in voor eventuele herstellingen. Bovendien heb je veel vrijheid, aangezien je snel kan switchen van woning en woonplaats. Daaruit volgt ook dat huren sneller gaat dan kopen. Je betaalt ook geen onroerende voorheffing en bent niet gebonden aan de aflossing van een hypothecaire lening. Tot slot is de verzekering van het gebouw voor de rekening van de eigenaar.

Kopen: Eigen baas en sparen voor later

Wanneer je koopt, beschik je uiteraard over je eigen woning en doe je ermee wat je wilt en wanneer je wilt. Je betaalt een lening af, maar geen huur. Je investeert dus in je eigendom. Je hebt de volledige controle en zekerheid over je eigen woning. Bovendien bouw je een pensioenpotje op voor later, aangezien je niet maandelijks geld uitgeeft aan huur. Door de lage leningen zijn de aflossingen momenteel soms zelfs goedkoper dan de huurprijs van een woonst. Verder is een hypothecaire lening fiscaal aftrekbaar, net als een gezinswoning. En tot slot kan je rekenen op subsidies voor renovatiekosten.

Huren: Geen investering

Je zou het maandelijks betalen van de huur kunnen beschouwen als geld verliezen. Je investeert namelijk niet in iets van jezelf. Bovendien ben je voor heel wat zaken afhankelijk van de eigenaar. Zo moet je o.a. toestemming vragen om de muren te schilderen. En bij het verlaten van de woning moet je alles in de oorspronkelijke staat achterlaten. Je geniet ook geen fiscaal voordeel en je bent afhankelijk van de jaarlijkse verhoging van de huurprijs omwille van de indexering.

Kopen: Registratiekosten en onroerende voorheffing

Aan kopen zijn gelukkig niet veel nadelen verbonden. Je betaalt bij aankoop van de woning wat extra omwille van de notaris en de registratiekosten, maar nadien is de woning geheel van jou. Je betaalt dan enkel jaarlijks een onroerende voorheffing en ook de onderhoudskosten van de woning zijn uiteraard voor eigen rekening.

Toch nog twijfels over kopen of huren? Neem dan contact met ons op voor een interessant gesprek over welke optie het best bij u past. Heeft u al inspiratie voor uw nieuw droomhuis of droomappartement? Kom langs in ons kantoor in Tervuren. We gaan samen op zoek naar jouw ideale nieuwe stek om te kopen of te huren!

Share This