fbpx

Op zoek naar een nieuwe woning? Denk aan deze gouden tips!

Van in Blog met 0 Comments

Op zoek naar een nieuwe woning? Denk aan deze gouden tips!

Soms lijkt het liefde op het eerste gezicht. Je weet het meteen: dit wordt mijn nieuwe woning. Toch is het belangrijk om nuchter te blijven en de voor- en nadelen af te wegen. Stel de juiste vragen voor je overgaat tot de aankoop. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en ontdek je of er eventueel een addertje onder het gras zit. Wij geven je alvast zes tips zodat de aankoop van jouw nieuwe woning van een leien dakje verloopt.

  1. Bepaal je budget

Vooraleer je van start gaat met je huizenzoektocht, is het belangrijk het bedrag te bepalen dat je wil spenderen aan je nieuwe woning. Het heeft geen zin om helemaal verliefd te worden op een huis om dan te moeten vaststellen dat het boven je budget is. Een goede kostenraming bespaart je onnodig zoekwerk en teleurstelling achteraf.

  1. Leg de locatie vast

Je weet ongetwijfeld al ongeveer waar je wil wonen: in de stad of op het platteland, dicht bij je werk of familie en vrienden. Leg een perimeter vast rond de regio waarin je graag wilt wonen en zoek in die afgebakende zone. Zo geraak je niet te ver verwijderd van je oorspronkelijk gekozen plek.

  1. Vraag naar de EPC-waarde

Bij de aankoop van een woning speelt ook de EPC-waarde van het pand een belangrijke rol. Logisch ook, want het is een bepalende factor voor je toekomstige energiekosten. Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft huurders en kopers een duidelijk beeld van de energiekwaliteit van een woning. De energiescore wordt aangeduid met een label van A tot F. Stel jezelf ook altijd de vraag wat er beter kan aan de EPC-waarde en wat daar eventueel het kostenplaatje van is. Zo weet je welke kosten je na aankoop nog in rekening moet brengen.

  1. Controleer of er uitbreidingsmogelijkheden zijn

Misschien heb je een huis gevonden dat naar jouw wensen perfect gelegen is en binnen je budget past, maar je zou het graag iets groter zien? Ga dan zeker na wat de uitbreidingsmogelijkheden van de woning zijn. En kan dit met of zonder architect?

  1. Ga na of er gebreken zijn

Heb je je droomhuisje gevonden? Neem de tijd om alles goed te bekijken en vragen te stellen zodat je achteraf niet op verstopte gebreken of nadelen stuit. Hoe stellen de gevel, de binnenmuren en het dak het? Is er ooit sprake geweest van vochtproblemen? Ligt de woning in een overstromingsgebied? Of dicht bij een spoorweg ? En hoe zijn de buren? Zijn het rustige mensen of luidruchtige nachtuilen?

  1. Controleer of alle nodige vergunningen in orde zijn

Erg vervelend om een huis te kopen en later te ontdekken dat de woning niet correct vergund is. Een bouwmisdrijf is verbonden aan de illegale constructie en gaat dus over van de ene eigenaar op de andere. Zo kan je je dwangsommen of herstelverplichtigingen op de hals halen. Ga daarom na of alle vergunningen in orde zijn. Controleer niet alleen of het pand gebouwd werd volgens de bouwvergunning, maar ook of alle eventuele (verbouwings)werken uitgevoerd werden met een correcte vergunning. Zo kom je later niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Heb je nog vragen over de aankoop van een huis? Kom gerust langs in ons kantoor in Tervuren of bel ons op het nr. 02 688 14 19.

Share This