fbpx

Waarde van vastgoed na Corona-crisis

Van in Blog met 2 Comments

Waarde van vastgoed na Corona-crisis

Wat is je vastgoed nog waard?

Welke invloed zal de Corona-crisis hebben op het vastgoed?

De vastgoedsector ligt momenteel stil omwille van de Corona crisis.  Makelaars mogen geen huisbezoeken meer doen, algemene vergadering van syndici worden uitgesteld, notarissen mogen enkel in zeer uitzonderlijke gevallen aktes laten verlijden, bouwwerven liggen bijna stil.

De digitalisering heeft een enorme boost genomen de afgelopen weken.  Vastgoedmakelaars kunnen hun compromis digitaal laten ondertekenen dankzij een platform.  Bij de notarissen is er nu de mogelijkheid om een digitale volmacht te verkrijgen om de aktes ook sneller te laten verlijden.

Het effect op de prijzen van het vastgoed is moeilijk in te schatten nu.  Door de risico’s die de Corona crisis met zich meebrengt, ontstaan er meer onzekerheden op vlak van vastgoed maar ook op vlak van de gezondheid en inkomens.  De vraag- en aanbodzijde wordt ook beïnvloed door de financiële markt waarbij kredietinstellingen financiering van vastgoed mogelijks weigeren.

Vraag versus aanbod :

Is er nog vraag en aanbod naar vastgoed na de Corona-crisis?

Momenteel is de vraag naar vastgoed er nog.  Kandidaat-kopers blijven online zoeken naar vastgoed, blijven telefonisch contact opnemen met vastgoedkantoren.

Anderzijds staan de rentes nog steeds laag, en blijft het interessant om te lenen voor een eigen woning.  Maar blijft de rente laag en wat met het aanbod? Zullen verkopers hun woning nog te koop stellen?

In sommige gevallen gaan verkopers omwille van onzekere tijden, hun geplande verkoop van hun woning uitstellen tot een later tijdstip.  Als het aanbod schaarser wordt, zal dit een negatieve invloed hebben op de aankoopprijs van de woning.

Om de echte impact op de vastgoedmarkt te kennen, moeten we afwachten hoelang deze crisis nog gaat duren.   Als de crisis snel onder controle is, zal de impact nog wellicht meevallen.  Als deze crisis langer gaat duren, gaat de onzekerheid toenemen en zal de vraag naar vastgoed dalen.

Wat als de markt zich herpakt ? Je verkoopt of koopt?

Indien de crisis alsnog sneller zou herpakken en je toch wil verkopen of kopen, waar moet je dan op letten?

Je wil je woning verkopen. Hoe maak ik mijn woning verkoopklaar?

 1. Doe een rondleiding in je woning en noteer alle punten die nog moeten afgewerkt worden in alle ruimtes. Nu heb je de tijd om deze niet-afgewerkte klussen aan te pakken. Herstel kleine schoonheidsfoutjes zoals een losse plint of een hoekje behangpapier.
 2. Ruim zoveel mogelijk op zodat alle ruimtes zichtbaar worden voor de kandidaat-koper. Berg je persoonlijke spullen op zoals foto’s, persoonlijke decoratie.
 3. Geef je huis een grondige schoonmaakbeurt van plafond tot vloer. Misschien is het eens tijd om je gordijnen een grondige wasbeurt te geven.   De badkamer en de keuken dienen het properst te zijn.
 4. Geef je muren een nieuw kleurtje. Gebruik geen felle kleuren maar meer neutrale kleuren.
 5. Als je veel meubels hebt, is het misschien nu het moment om een deel van deze meubels van de hand te doen of ergens te stockeren zodat de oppervlakte van de ruimtes zichtbaar wordt. Bij overvolle ruimtes kunnen potentiële kopers zich geen beeld vormen van de kamers.
 6. De tuin wordt vaak gezien als de kers op de taart. Hier is het ook belangrijk dat deze grondig aangepakt wordt.

Je wil een woning kopen.  Hoe bereid ik mij voor op een eventuele aankoop?

 1. Bepaal je budget, regio, stijl woning, aantal kamers. Wil je liever in een dorp, stad, centraal of afgelegen wonen?
 2. Vraag aan de bank hoeveel het te lenen bedrag is volgens jullie inkomsten en houdt rekening met eigen middelen.
 3. Houd rekening met de registratiebelasting: is het je eerste woning of je tweede woonst.  En vergeet de notariskosten niet.
 4. Ben je gehuwd of niet, vraag zeker advies aan je notaris.
 5. Vraag alle nodige informatie op over de woning bij de makelaar of de eigenaar, zoals attesten van EPC, elektriciteit, stookolie, bodem enz.
 6. Informeer bij de dienst omgeving van de gemeente en vraag naar de uitbreidingsmogelijkheden en eventuele vergunningen/overtredingen.
 7. Wanneer de bezoeken opnieuw zijn toegelaten, bezoek de woning met een roze bril. D.w.z. let niet op de meubels, behangpapier, decoratie die zich in de woning bevinden. Kijk naar de ruimtes van de woning, het potentieel, de staat van de woning.
 8. Heb je geen technische kennis, neem een expert mee om de woning te bekijken.

Wil je graag je laten begeleiden door een professional in verkoop of aankoop van een woning, neem met ons vrijblijvend contact op.

Share This